Kosttillskott

De allra flesta människor får i sig de vitaminer, mineraler och den näring vi behöver genom att äta en varierad kost. Det är först när vi börjar få symptom som torr hud, värk i leder och muskler, sömnproblem, sköra naglar, utmattning och trötthet som vi ska överväga att börja ta kosttillskott.

Förutom att kroppen kan visa symptom så kan även vår psykiska hälsa visa brist på näringsämnen. Många som lider av depression och ångest har börjat må bättre när de fått i sig det tillskott av det ämne de har brist på. Psykisk ohälsa kommer i många olika former och områden. Vill du lära dig mer så finns hemsidan ljungsjöberg, där de går mer in på vilka olika områden inom psykisk ohälsa som finns och ger utbildning kring det. Men det man behöver komma ihåg är att kosttillskott enbart är ett tillskott och kan i sig inte hjälpa mot psykisk ohälsa. Däremot kan det ge en positiv effekt i samband med en bra kost och motion.

Kosttillskott

Kosttillskott har varierande funktionsområden. Här kommer en kort genomgång på vilka som finns och vad de kan vara bra för.

Omega 3

Är bra för dig som äter en vegetarisk eller vegansk kost eftersom omega 3 finns i fisk och skaldjur. Ämnet har många egenskaper som är viktig för kroppen, till exempel så är den anti-inflammatorisk och är bra för lederna.

D-vitamin

Är bra för våra skelett, tänder och immunsystem. Ämnet bildas naturligt i kroppen när vi är ute i solen. Vitaminet lagras i huden vilket gör att vi oftast klarar oss utan brist även under vinterhalvåret. Men för barn under 2 år rekommenderas D-vitamin som tillskott. D-vitamin finns också i livsmedel som fisk, mjölk, ägg och margarin.

C-vitamin

Är bra för att bygga upp kroppens ben och broskvävnad. Ämnet hjälper också kroppen att ta upp järn från vår mat. C-vitamin finns i de flesta frukter och grönsaker, till exempel apelsin, paprika, nypon och broccoli.

B-vitamin

Är bra för att våra nerver och muskler ska fungera normalt. Vitaminet är också bra för energiproduktionen och ämnesomsättningen. B-vitamin kan vara bra för dig som är vegan eftersom ämnet finns i många animaliska produkter som kött, fisk, kyckling och mjölprodukter. Andra livsmedel som ämnet finns i är bönor, kål, kikärtor, frukt, spannmål och bär.

Magnesium

Är bra för muskelfunktionen och bidrar till att vi känner oss pigga. Ämnet hjälper också vårt immunsystem och bygger upp skelettet. Magnesium finns i baljväxter, kött, fisk och i vårt dricksvatten.

Zink

Är bra för kroppens immunsystem och finns i 100-tals av kroppens enzymer som påverkar vår omsättning. Ämnet är också bra för vår fertilitet, hud, hår och hjärnans nervsystem. Zink finns i kött, fullkornssprodukter, mejeriprodukter och nötter. Eftersom våra kroppar tar upp zink från animaliska produkter så rekommenderas zink för vegetarianer eller veganer.

Järn

Är bra för vårt blod och hjälper till att bilda röda blodkroppar och att transportera syre ut i kroppen. Brist av järn är den vanligaste ämnesbristen runt om i världen. Järn finns i blodmat som

blodpudding men också i livsmedel som nötter, fullkornsprodukter, torkad frukt, kött, fisk och skaldjur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *