Mikronäringsämnen

Vitaminer och mineraler kallas även för mikronutrienter. De är essentiella vilket betyder att vi måste ha dem för att hålla igång olika fysiologiska processer men framför allt för att hålla immunsystemet igång.

Får vi brist på jod till exempel så kan man räkna med problem med sköldkörteln. C-vitamin är en vitamin som håller många bollar i luften samtidigt det vill säga den är viktig i många processer. Brist på C-vitamin kan man få skörbjugg vilket kan leda till tandlossning och blödande tandkött. Förr var det vanligt att man dog av skörbjugg men till slut förstod man att om man åt citron så botades skörbjuggen. Nuförtiden tror man att skörbjugg inte finns längre men det gör den. Numera är det alkoholister och narkomaner och såna som legat på sjukhus länge som drabbas av sjukdomen. Och i fattiga länder också. Brist på D-vitamin kan man få Engelska sjukan som gör att skelettet blir mjukt och böjligt. Sjukdomen är ganska vanlig fortfarande i synnerhet i samband med sjukdomar i tarmen och bland njursjuka barn.

Om man vill vara säker på att man får i sig allt man behöver så är det bra att äta kosttillskott, det vill säga, extra vitaminer och mineraler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *