Mineraler och vitaminer

Alla slags vitaminer och mineraler är viktiga för människokroppen förstås. En hel del av dem får vi i oss genom maten. Vi har alltid fått i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten men med förändrade jordbruksmetoder så har faktiskt jordarna urlakats för att man inte gett tillbaka full mängd gödsel till jordarna. I djurens gödsel finns näringsämnen som jordarna behöver. Men nuförtiden använder man sig av konstgödsel istället för naturligt gödsel. Konstgödseln innehåller bara en del av de näringsämnen som jordarna behöver. Man har inte trott att vanlig gödsel skulle vara bättre än konstgödsel och så har djurhållningen också förändrats så att man har fler djur per hektar mark än marken tål vilket har gjort att de jordarna där djuren hålls blir övergödda. Då har man löst problemet genom att transportera bort gödslet och det är ju bra så länge det sprids på åkrar som saknar gödsel men väldigt dåligt när man kört bort gödslet till förbränningsanläggningar.

Därför finns det ett önsketänkande fortfarande kvar i samhället om att livsmedlen vi äter skall innehålla alla näringsämnen vi behöver. Men i själva verket är det så att det konventionella jordbruket inte levererar mat med samma höga näringsvärde nuförtiden mot hur det var för ungefär 75 år sedan.

Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga för människan. Bland annat så är de viktiga för immunförsvaret. De innehåller antioxidanter som strider mot fria radikaler i kroppen som är orsak till sjukdomar. Kroppen kan göra själv flera vitaminer men somliga måste vi få i oss genom födan. D-vitamin är till exempel en vitamin som kroppen gör själv när vi får solsken i ögonen och på huden. I njurarna tillverkas D-vitamin när solen lyser i ögonen och i huden tillverkas D-vitamin när vi blir solbrända. Kroppen är fantastisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *