Unga som tränar

Det skall börjas i tid om man vill bli en riktig atlet eller varför inte en fritidsryttare eller en framtida OS-guldmedaljör. Det spelar egentligen ingen roll vad målet är om man vill förbättra sina prestationer inom idrotten oavsett inom vilken gren. För idag är det ett faktum att det industrialiserade jordbruket, det vill säga det moderna jordbruket som inte drivs ekologiskt, har utarmat jordarna. Idag innehåller en morot nästan hälften så mycket näring mot vad den gjorde före 1950-talet. Det innebär ju rent faktiskt att mycket av den mat vi kan få i oss och som inte är ekologiskt odlad har en sämre näringstäthet än vad den borde ha naturligt.

En ung människa som växer kräver mycket näring och energi bara för tillväxten. Men fysisk träning både som fritidssyssla och ännu mer med elittävlande som mål kräver en större näringstäthet i maten än vad till exempel skräpmat kan erbjuda. Därför finns det skäl att se över vilken slags mat man äter och hur mycket näring man behöver för att klara den träning man behöver ha för att gå framåt i den gren man tränar inför. Därefter får man titta på hur mycket och vilka slags kosttillskott som kan vara lämpliga för att täcka upp den näring som behövs både under träning, efter träning och även under vilodagar.

Det är samtidigt viktigt att se till att man dricker tillräckligt med vatten. Det är en förutsättning för att kroppen skall kunna ta emot och behandla den näring som man får i sig vare sig det är i form av mat och / eller kosttillskott. Vatten är den i särklass bästa drycken att släcka törsten med.

Vilken mat man äter är ju viktig för alla men i synnerhet för unga atleter eller unga som tränar inför andra sporter är maten synnerligen viktig. Det är inte bra att äta skräpmat utan var och ens om idrottar på amatör eller elitnivå både förtjänar och bör äta hälsosamt och mycket mat med högt näringsvärde. Nutritionen måste spegla både tillväxten i kroppen och den energiförbrukning som uppstår under träning. Återhämtningen är en del av träningen. Det gäller att tillföra lagom mycket näring för återhämtningen efter ett träningspass eller en tävlingsinsats för att kroppen inte skall börja ta näringen från kroppen istället. Kosttillskott är även i det sammanhanget ovärderligt för många.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *