Håll dig pigg året om

Känner du dig ständigt trött och bara längtar till att få krypa till sängs igen? Alla har vi varit där någon gång och inte minst under den här tiden på året. När mörker och kyla kombineras skriker kroppen efter extra energidepåer.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad som påverkar vår energi och vad som gör oss trötta. Häng med för att få värdefulla tips på hur du blir av med tröttheten.

Håll igång året om

Det finns en ganska markant trend bland svenskar att krypa i ide när mörker och kyla gör entré. Sommarens värme får oss på gott humör och vi vistas utomhus i stort sett hela dagen. På hösten väljer många däremot att stanna inne i stugvärmen istället för att frysa ute – åtminstone vi vuxna; barn är naturligtvis bättre på att vara ute och leka året om.

Ett stående tips för dig som känner dig trött och omotiverad under årets mörkare period är att hålla dig aktiv. Med det menar vi inte bara aktiv genom jobb, träning och vardagssysslor utan även den sociala biten. Glöm inte bort att ha roligt även på hösten även om det känns långt kvar till jul. Ett utmärkt tillfälle att ha kul på hösten är halloween som äger rum i slutet av oktober. Bjud in till halloween fest eller klä ut dig tillsammans med barnen och knacka dörr i området. Köp halloween kläder på nätet och slipp trängseln i butikerna. Ta del av ett spännande utbud av utklädningsplagg som definitivt får trötthetskänslan att försvinna. Lite liv i luckan är med andra ord viktigt att ge plats för. Det motverkar trötthet och får dig på bättre humör!

Kosten spelar in

Trötthet kan uppkomma av helt naturliga skäl och det finns många anledningar till att vi mellan varven är tröttare än vanligt. Dock är det mest naturliga att sömnen uteblivit. Är du stressad eller äter fel kan det påverka tröttheten oavsett årstid, väder eller vind. Dålig kost är en viktig faktor när det kommer till människans välmående.

Det är lätt hänt att ta till socker som energikälla när tröttheten känns som tyngst. Inte särskilt klokt med tanke på att det påverkar kroppens blodsocker- samt insulinnivå negativt. Dina värden åker bergochdalbana, vilket gör dig trött och på dåligt humör.

Vitaminer, mineraler och fetter är viktiga inslag som bör finnas med i din kost. Känner du att det finns vissa delar som inte riktigt tas upp i din kost, kanske på grund av allergi, är det viktigt att kompensera detta. Idag finns det kosttillskott som på olika sätt tillfredsställer de vitaminer eller mineraler du kan tänkas ha mer behov av. Tänk dock på att det inte handlar om att utesluta kost mot tillskott utan tvärtom som ett komplement för att balansera dina värden.

Det är av stor vikt att inte hoppa över måltider och att äta regelbundet. Se till att välja rätt mellanmål som håller dig pigg hela dagen. Mellanmål ger dig lite extra näring mellan måltiderna och hjälper på så sätt dina energidepåer att hålla sig i skick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *