Proteiner när man deffar

Proteinerna är viktiga för alla som tränar oavsett om man deffar eller inte. Proteinerna bygger upp musklerna och utan överskott av proteiner så bygger man inte större muskler men man kan underhålla den muskulatur man har utan ett överskott av proteiner. När man tränar vill man inte bara underhålla muskulaturen utan man vill för det mesta också öka på muskelmassan. För dem som har diabetes är det till exempel väldigt positivt att bygga upp större muskler för då sänks blodsockret naturligt genom att musklerna förbrukar socker. Stora muskler förbrukar mer socker än små muskler.

Att deffa är en konst eftersom den kräver goda kunskaper om dels den egna kroppen men också kunskap om hur mycket kalorier man egentligen förbrukar dagligdags. Det kan ju variera mycket beroende på om man tränar och arbetar samma dag eller om man vilar och tränar samma dag. Man behöver också en våg så man kan mäta mängden matvaror man tänker stoppa i sig under perioder då man deffar. Och man behöver kunna räkna ut hur mycket protein, fett och kolhydrater man har med sig i varje måltid. Med tiden blir det en rutin förstås att veta hur mycket varje måltid innehåller. Så småningom vet man också ganska väl vad man behöver och när.

Kroppen behöver mellan 2 och 3 gram protein per kg kroppsvikt. Men ligger man på kaloriunderskott som man gör när man deffar så behöver kroppen mer proteiner. Ju större kaloriunderskott dess mer proteiner behöver man för att kroppen inte skall förbruka musklerna istället under deffen. Det är väldigt viktigt att tänka på. Eftersom man faktiskt inte orkar äta hur mycket mat som helst så kan det vara väldigt bra att skaffa sig proteinpulver och komplettera med det under deffen. Men inte bara då utan även under perioder då man vill bygga mera muskler så kan få det önskade proteinöverskottet genom ett bra proteinpulver. Under en deff-period behöver man ha 30-40 % av kalorierna i form av proteiner. Men man blir inte mätt av proteinpulver så därför skall man bara ha det som komplement tillsammans med kosttillskott i form av vitaminer och mineraler likaså. Då underlättar man för kroppen att bibehålla, stärka och bygga upp muskulaturen trots att man har kalorirestriktion under deffen.

Bra proteinkällor är kyckling och sojabönor. Men med proteinpulver får man i sig mest protein åt gången. Det går också lättast att få i sig eftersom man dricker det utblandat i till exempel mjölk.

Innan man börjar deffa bör man skaffa sig så bra kunskap som möjligt. Dels för att man vill lyckas med sin deff och dels för att det skall bli en positiv erfarenhet istället för ett misslyckande. Så skaffa så mycket kunskap som möjligt innan så att det blir en trevlig och uppbyggande erfarenhet som man gärna vill göra om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *