Kolhydrater när man deffar

Kolhydrater är olika saker som till exempel fibrer, stärkelse och socker. Det finns i spannmål som havre, vete, råg och korn men också i potatis, ris, sötpotatis och majs.

Det man inte alltid tänker på är att även rotfrukter innehåller kolhydrater och att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Till exempel så har vanlig potatis och sötpotatis ungefär samma andel kolhydrater i sig. Men det är skillnad på deras kvalité. Kolhydraterna i vanlig potatis består mest av stärkelse och växtfibrer medan kolhydraterna i sötpotatisen består av socker och växtfibrer och en liten mängd stärkelse.

För en diabetiker är det därför bättre att äta sötpotatis än vanlig potatis trots att båda innehåller i stort sett lika mycket kolhydrater. Men kolhydrater är bara ett samlingsnamn som inte berättar vilken slags kolhydrater ett livsmedel innehåller.

Det är många som upplevt att de gått ner i vikt om de dragit ner på kolhydraterna och ätit mindre av det och mera grönsaker istället. Men det har visat sig i undersökningar att det inte spelar så stor roll om man äter lite eller mycket kolhydrater bara man har ett högt proteinintag när man deffar. Det har visat sig att så länge man har ett stadigt kaloriunderskott, det vill säga, äter mindre kalorier än man förbrukar i träningen under deffperioderna så har det ingen betydelse om man äter mycket eller lite kolhydrater.

Träningen är viktig. Om man inte tränar så kommer ett högt kolhydratintag att märkas av som viktuppgång. Men om man tränar så förbrukas kolhydraterna väldigt snabbt och därför märker man inget negativt av att äta mycket kolhydrater, utan det är istället positivt för man känner att man orkar bättre.

Så länge man har ett kaloriunderskott så förlorar man fett i samma takt som man tränar. Så när man ska planera sina måltider under inför en deffperiod så är det bästa sättet att börja med att lägga in proteinerna först. Sen kan man fördela resten av måltiden på fett och kolhydrater som är de andra viktiga byggstenarna tillsammans med vitaminer och mineraler när man är ute efter att bränna underhudsfett.

För en överviktig person passar det här upplägget också bra. Det som är så bra med att äta mycket protein är att det mättar bra. Har man en rejäl del proteiner på tallriken tillsammans med fett och kolhydrater så håller man sig mätt länge. Träningen blir rolig för att man ser resultaten snabbt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *