Fett och träning

När man vill bränna fett så är det lätt att tro att man skall undvika att äta fett, men så är det inte. Fett är livsnödvändigt i kosten i synnerhet när man tränar. Fettet hjälper till att ta upp viktiga fettlösliga vitaminer i kroppen, skyddar inre organ och förutom att kunna bilda en fettreserv som egentligen är en energireserv för kristider hjälper fettet kroppen att hålla värmen. Fettet bildar också hormoner i kroppen vilket betyder att fett är nyttigt men självklart är det bättre med bra fetter förstås.

När man tränar och deffar samtidigt så är fett absolut nödvändigt att få i sig i tillräcklig mängd. Men vad är då tillräcklig mängd kan man fråga sig. Ja, först och främst så behöver man tänka bort att fettet skulle sätta sig på kroppen och vara ett hinder för att bränna det överflödiga fett som man vill bli av med. Tvärtom så kan man säga att fettet oljar maskineriet i kroppen och hjälper till så att allt fungerar och kroppen kan i trygghet släppa ifrån sig fett från sina fettdepåer. Förutsättningen är att en del av kaloriintaget består av fett under deffperioden.

Ungefär 20 procent av kalorierna behöver komma från fett. Det betyder att om man ska äta 2500 kalorier per dag så ska 500 av de kalorierna bestå av fett. Ett gram fett är ungefär 9 kalorier så då kan man ju räkna ut att 500 kalorier blir ungefär 55 gram fett som man behöver få i sig varje dag medan man deffar.

Även med fett är det så att det är skillnad på fett och fett. Man kan säga att fett som till exempel består av margarin bör man undvika helst helt. Däremot är olja som rapsolja som innehåller omega 3 väldigt bra. Det är också olivolja som anses vara bra för hjärthälsan och ingår i medelhavsdieten.

Att äta feta fiskar som makrill till exempel och som samtidigt innehåller omega 3 är väldigt bra för kroppen.

När man deffar så är fett i maten inget att vara rädd för utan tvärtom så är det ett nödvändigt hjälpmedel för att få en bra och lyckad deff. Med fett i kosten kommer träningen att få bra för då hinner kroppen hålla igång maskineriet utan skav. Med fett glider det bra och utan fett blir det skav i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *